Spinboys

TVT (fysiikan) opetuksessa

Tekijänoikeudet opetuksessa

Eräs kurssin toimeksianto oli tutustua etäopetuksen koordinointihankkeen (EKO) tarjoamaan tekijänoikeuksia käsittelevään luentoon (luennoitsijana Ville Oksanen) sekä muihin tekijänoikeuksia käsitteleviin aineistoihin. Aineisto käsitteli ensisijaisesti opettajan työssään kohtaamaa tekijänoikeuslakiviidakkoa.

 Aineisto oli kieltämättä erittäin hyödyllistä sisältäen useita seikkoja, joita en ole ikinä tullut ajatelleeksi opetusmateriaalia työstäessäni. Niin ikään opin sellaisia asioita tekijänoikeuksista, mitkä mitä todennäköisimmin edesauttavat opetusmateriaalin työstämistä jatkossa. Eräs erityisesti luonnontieteiden opettajia hyödyttävä tekijänoikeuksia koskeva seikka oli se, että esittävät kaaviot ovat kaikkien hyödynnettävissä, eli toisin sanoen kukaan ei omista tekijänoikeuksia faktatietoon. Esimerkiksi atomia ja sitä kiertäviä elektroneja kuvaava havainnollistava piirros on tekijänoikeusvapaa. Jatkossa voin siis huoletta ”pölliä” kenen tahansa tekemän havainnollistavan piirroksen ja käyttää sitä miten huvittaa omissa opetusmateriaaleissani. Toki hyviin tapoihin kuuluu mainita piirroksen tekijä siinäkin tapauksessa, jossa piirrosta käytetään opetustarkoituksessa. Mikäli piirrosta käytetään tieteellisessä artikkelissa, viittaaminen on toki pakollista: kyse ei tässä tapauksessa ole niinkään tekijänoikeuksista vaan tieteen tekemisen perusperiaatteista.

 Tekijänoikeusjärjestöt ovat useimpien ”teosten” kohdalla tehneet opettajien elämän kovin hankalaksi. Ei liene kovin yllättävää, että Suomen jokseenkin sekavaa tekijänoikeuslakiviidakkoa ei edes yksi ihminen pysty käsittämään (edes luennoitsija ei ollut varma siitä, kuinka lakia tulisi tulkita tietyissä esiin nostetuissa tapauksissa). Ensinnäkin, se on epäjohdonmukainen ja täynnä kohtia, joista ei varmuudella voi sanoa miten asiaa tulisi tulkita, ja toisekseen, se on auttamattomasti vanhanaikainen nykyisenä digitaalisten kopioiden aikakautena. Musiikin ja nuottien esittämisen suhteen tilanne on oikeastaan jopa surkuhupaisa: edes itse soittamaa tekijänoikeuksien alaista kappaletta ei saa julkaista esimerkiksi YouTubessa. Kopion omasta esityksestä saa toki säilyttää itsellään ilman että Teoston asiamiehet (poliisi) hakevat tietokoneen kotoa ja tekevät tarjouksen, josta ei tiettävästi kannata kieltäytyä tai voi joutua maksamaan itsensä kipeäksi oikeudessa.

 Sekavuudestaan johtuen tekijänoikeuslakia rikotaan tämän tästä sekä tahallisesti että tahattomasti. Kyseessä on laki, jonka noudattamista ei käytännöllisesti katsoen kukaan pysty valvomaan. Erityisesti, kyseessä on laki, jota ihmiset eivät juurikaan edes kunnioita. Hankalinta asiassa on todellakin se, että tekijäoikeuslakia kaikkine ”hienouksineen” on mahdotonta noudattaa kirjaimellisesti vaikka kuinka yrittäisi. Asiaan voi ainakin teoriassa vaikuttaa käymällä allekirjoittamassa lain järkeistämistä vaativan kansalaisaloitteen osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70. Eihän nämä kansalaisaloitteet Suomessa tule ikinä mihinkään johtamaan (suomalaiset päättäjät ovat luultavasti parasta, mitä Teosto-rahalla saa), mutta ainahan voi yrittää. Opettajien kannalta kansalaisaloitteen tärkein kohta on tekijänoikeuksien alaisen materiaalin opetus- ja tutkimuskäytön rajoituksien järkeistäminen. Tällä hetkellä tilanne on jokseenkin ristiriitainen: kysymys siitä, että tuleeko opetustapahtuma tulkita yksityiseksi vai julkiseksi, johtaa kahteen varsin erilaiseen käytäntöön koulumaailmassa. Mikäli koulujen oppitunnit tulkitaan julkisiksi (kuka tahansa saa periaatteessa osallistua niille!), oppitunneilla ei oikeastaan saisi esittää juuri mitään Internetistä löytyvää videomateriaalia kuten musiikkia ja mainoksia. On sanomattakin selvää, että tämänkaltainen lain tulkinta hankaloittaa koulujen opetustoimintaa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 20, 2013 by in Luentopäiväkirja 2.
%d bloggers like this: