Spinboys

TVT (fysiikan) opetuksessa

Teknologiatuetusta oppimisesta.

Suhteeni viimeisimmän tieto- ja viestintätekniikan käyttöön opetuksessa on tulehtunut. Käytän kyllä omassa opetuksessani runsaasi ns. vakiintunutta tietotekniikkaa, mutta olen hämmentynyt ns. cutting edge –teknologian survomisesta luokkahuoneeseen. Olen vuosien ajan seurannut läheltä Smartboardien ja tablettien esiinmarssia erääseen Suomen suurimmista lukioista, jossa hanke onkin ollut suuri menestys: saunatilat ovat olleet hienoja, illalliset maukkaita, käsiä on heilutettu energisesti houkuttelevien myyntipuheiden tukena ja lupaukset ovat olleet suuria. Niin, ja on kouluun saatu myös sitä teknologiaa, joka nyt on siellä.

Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa on nyt se juttu, josta aikaansa seuraavat opettajat ovat innoissaan. Jopa alalla olevat keski-ikäiset appivanhempani ovat innostuneet älytauluista ja tekevät niillä oppitunneillaan ”kuule vaikka mitä”. Muutaman kysymyksen jälkeen selviää, että taulut ovat käytännössä kalliita videotykkejä ja rumia sisustuselementtejä. TVT:stä puhumalla ikääntyvät ihmiset ilmeisesti kuvittelevat pääsevänsä osalliseksi nuorison digitaalista elämää, joka todellisuudesta rakentuu lähinnä erilaisten ruokakuvien jakamisesta 350 lähimmälle ystävälle. Joidenkin mielestä ikääntyvän ihmisen teknologiainnostus on sympaattista, tai jopa ajan hermolla pysymistä, mutta mielestäni se on yhtä uskottavaa kuin historianopettajan rap-esiintyminen kevätjuhlassa. Ja näitäkin on nähty.

Tieto-ja viestintätekniikkaan kohdistuvat odotukset tuntuvat epäinhimillisiltä. TVT on kuin kattotermi kaikelle sille, mikä todellisessa luokkatilanteessa on haastavaa: TVT lisää oppilaiden vuorovaikutusta, yhteisöllisyyttä, ongelmanratkaisua, kriittistä ajattelua, luovuutta, tuottavuutta, elinikäennustetta, mieskuntoa ja lopulta täyttää veroilmoituksen puolestasi. TVT:stä puhuttaessa varotaan usein menemästä liian tarkkoihin yksityiskohtiin, vaan pitäydytään yleisellä tasolla, johon edellisen kaltaiset paraatipuheet sopivatkin.

KTK:n TVT-opetuksessa –kurssilla kuvittelin pääseväni kurkistamaan todellisuuteen näiden ympäripyöreyksien takana: niihin konkreettisiin mahdollisuuksiin, joita TVT hyvin käytettynä opettajalle tarjoaa. Valitettavasti kurssin luento-osuus painottui tälle samaiselle ”yleiselle tasolle”, joskaan yltiöoptimistiseen tuuletukseen ei sorruttu. Niiltä osin, kun tutustuimme tämän hetken todellisiin TVT-sovelluksiin (esim. älytaulut ja iPadit), jouduin pitäytymään ennakkoluuloissani. Smartboardin mukana tulevat valmisohjelmat ja animaatiot olivat suppeita ja tasoltaan vaatimattomia. Valmistajan sivuilta löytyvästä opettajayhteisöstä löytyvät oppituntipohjat olivat puolestaan ala-arvoisia. En kokenut älytaulun tarjoavan minulle mitään sellaista, mitä en saavuttaisi videotykin ja presentaatiokaukosäätimen yhdistelmällä. Älytaulu antaa toki mahdollisuuden olla enemmän vuorovaikutuksessa opetusmateriaalin kanssa opetuksen aikana, mutta en missään vaiheessa ymmärtänyt, miksi opettajan pitäisi muokata opetusmateriaaliaan oppitunnin aikana. Myös lyhyehkön tablettitutustumisen perusteella minun on mahdoton ymmärtää niiden hankkimisen mielekkyyttä: pedagogisen lisäarvon suhde hankintakustannuksiin ja tuotteen elinkaareen pituuteen kun vaikuttaa täysin kestämättömältä.

Opettajan työ on hyvin haastava ammatti. Opettajalta vaaditaan suurta herkkyyttä, sosiaalista ja psyykkistä ”pelisilmää” ja hyviä vuorovaikutustaitoja turvallisen oppimisympäristön luomiseksi. On haastavaa saada aikaiseksi yhteisö, jossa vuorovaikutus on toimivaa, oppilaat muodostavat todellisen yhteisön ja myös tärkeät oppimisen taidot, ongelmanratkaisukyky, kriittinen ajattelu ja luovuus, kehittyvät. Näiden syvästi inhimillisten, mutta vaikeasti saavutettavien tavoitteiden täyttämiseksi opettajat ovat odottaneet helppoa vastausta vuorotellen sähköttimestä, radiosta, televisiosta, internetistä, tietokoneesta, ja nyt tableteista. Tällä hetkellä keisarille puetaan ihmistäkin älykkäämmän älytaulun, sormitietokoneen ja virtuaalisen oppisympäristön värikästä vaatekertaa, ja oih kuinka komeat vaatteet ne ovatkaan!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 4, 2013 by in Netistä poimittua.

Navigation

%d bloggers like this: